Sposób przygotowania:
Krucha szarlotka z antonówką
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Dodajemy cynamon, dokładnie mieszamy. Formę do ciasta o wymiarach 24 x 40 cm smarujemy masłem. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 4 łyżki zwykłego cukru oraz całe opakowanie cukru waniliowego, a także pokrojone na niewielkie kawałki schłodzone masło i siekamy dokładnie nożem. Pozostały cukier dodajemy do startych jabłek i dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy żółtka oraz 100 ml śmietany 30 %. Energicznie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy pozostałą śmietanę. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy na cienki placek nieco większy od spodu foremki do ciasta i wykładamy ją na dno, tak aby także lekko zakryć boki. Nakładamy jabłka z cynamonem. Wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy drugim płatem ciasta. Nakłówamy ciasto dosyć gęsto widelcem. Pieczemy w 160 stopniach przez około 55-60 minut. Po ostudzeniu możemy ciasto oprószyć cukrem pudrem.