Anitt

Anitt

Kucharz
[Przepisów: 4]

Szarlotka na kruchym cieście!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Na ocieplenie zimowej soboty proponuje was szarlotkę według przepisu mojej mamy.Jest bardzo prosta w wykonaniu, tania i smaczna.

Szarlotka na kruchym cieście! Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście!

 

  • Składniki potrzebne na ciasto:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 cukier wanilinowy

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • 3 jaja (2 żółtka i 1 całe)

 

  • Składniki na nadzienie jabłkowe:

 

  • 2-3 kg jabłek (można dać więcej)

 

  • 1/2 szklanki cukru (jeśli jabłka są kwaśne można dodać więcej)

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście!
KROK I Obrać jabłka ze skórki i zetrzeć na tarle. Zasypać cukrem i cynamonem pozostawić w misce. KROK II Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Potem dodać margarynę pokrojoną w kawałki,cukier oraz resztę składników. Ciasto zagnieść, aby miało jednolitą konsystencje.KROK III Zagniecione ciasto dzielimy w proporcji 3:1 KROK IV Ciasto większe wałkujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Boki blachy wykładamy resztkami ciasta na 2/3 wysokości blachy. KROK V Na ciasto nakładamy jabłka odciskamy z soku, które pościły pod wpływem cukru. Możemy jeszcze dodatkowo posypać cynamonem górę jabłek. KROK VI Pozostałe ciasto wałkujemy na cienką warstwę. Nakładamy na jabłka, nabijając widelcem tuz przed włożeniem do piekarnika. Temperatura 180*C przez ok. 60 min. KROK VIIGotowe ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem. Warto do tego wypić filiżankę pysznej kawy. Smacznego!
Szarlotka na kruchym cieście!
Etap 1
Szarlotka na kruchym cieście!
Etap 2
Szarlotka na kruchym cieście!
Etap 3
Szarlotka na kruchym cieście!
Etap 4