Sposób przygotowania:
Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką
Ciasto: Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimną margarynę i całość posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) wylepiamy ciastem, ciastem należy również wylepić bok tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 25 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę; stopniowo skrapiamy jabłka sokiem z cytryny. Dodajemy do jabłek otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Całość podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, chwilę gotujemy aby część soku odparowała (jabłka powinny być jędrne i nie rozpadać się). Dodajemy suszone wiśnie i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.Kruszonka: Z miękkiej margaryny, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy posypkę (będzie przypominała wilgotny piasek). Na chłodne upieczone ciasto wykładamy chłodne jabłka i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy ok. 40 minut (na zloty kolor) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!