Sposób przygotowania:
Krucha tarta czekoladowa z sezamem
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę oraz posiekać z niecałą kostką tłuszczu na wiórki. Zrobić miejsce w środku na żółtka, cukier waniliowy, parę łyżek kakao lub czekolady, dodać śmietankę, sezam i szczyptę soli. Wyrabiać rękoma i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić przez godzinę w lodówce. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blaszkę do tartej natrzeć resztą tłuszczu, bakalie do dekoracji posiekać na deseczce, kremówkę ubić z dodatkiem zagęstnika i również schłodzić przez 40 min. w lodówce. Ciasto wyjąć, rozwałkować oraz wylepić nim blaszkę. Ponakłuwać powierzchnię ciasta widelcem i wstawić blaszkę do gorącego piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i udekorować przed pokrojeniem bitą śmietaną oraz siekanymi bakaliami.