madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kruche babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

często robię babeczki, ponieważ uwielbia je moja córeczka.

Kruche babeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki

 

  • Ciasto kruche:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ponadto:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki
Mąkę łączymy z cukrem, cukrem waniliowym oraz z proszkiem do pieczenia. Następnie do mąki dodajemy margarynę oraz jajko. Szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek natłuszczamy i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200*C. Po upieczeniu babeczki studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Do każdej babeczki wkładamy łyżkę ubitej śmietany, dekorujemy owocami.
Kruche babeczki
Etap 1