Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

babeczki z Tureckim i Tunezyjskim dodatkiem

Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorski

 

  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki
  • 25 dkg Kasi
  • 12 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/3 proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • Masa:
  • 0,3 l śmietany 30 %
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki zelatyny
  • 2 łyzeczki kakao
  • Reszta:
  • Orzeszki w karmelu- przywiozłam z Tunezji
  • Chałwa czekoladowo-waniliowa – przywieziona z Turcji

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorski
Posiekać margarynę z mąką, utrzeć żółtka z cukrem i złączyć z mąka, dodać resztę składników. Urobić kruche ciasto. Wylepic nim foremki. Piec na złoty złoto-brązowy koor w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.
Przygotowac żelatynę i pozostawić aż się oziębi. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać kakao i żelatynę. Nałożyć na zimne babeczki.
Chalwę pokroic na cienkie plastry i wyciąc serduszka foremka do ciastek. Babcezki udekorowac serduszkami i orzeszkami.
Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorski
babeczki pieczemy na kolor złoto-brązowy uważając zeby nie przypalic bo i tak sa ciemne
Kruche babeczki arabsko-śródziemnomorski
z chałwy wykrawamy serduszka uzywajac foremek do ciasteczek