jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kruche babeczki makowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Masa makowa na kruchym spodzie w postaci babeczek ładniej prezentuje się na talerzu niż zwykły makowiec.

Kruche babeczki makowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche babeczki makowe

 

 

  • 200 g zmielonego maku
  • mleko 3,2% (około pół litra)
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
  • miód do smaku
  • 5 łyżek drobnych rodzynków (około 5 dag)
  • 5 dag płatków migdałowych
  • pół słoiczka dżemu wiśniowego
  • 100 g migdałów w białej czekoladzie

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki makowe
Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto, chłodzimy je w lodówce przez 30 minut. Wylepiamy foremki na babeczki i pieczemy je na złoty kolor. Studzimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Przygotowujemy masę makową. W rondelku topimy masło, dodajemy mleko, cukier z wanilią i mak. Gotujemy go w mleku ciągle mieszając około 10 minut,na końcu dodajemy bakalie, dosładzamy masę miodem. Jeśli masa jest zbyt sucha podlewamy ją odrobiną wody. Studzimy. Do każdej babeczki wkładamy na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) dżemu, a następnie napełniamy wgłębienie masą makową. Górę babeczek posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy migdałkiem.
Kruche babeczki makowe
W rondelku topimy masło, dodajemy mleko, cukier z wanilią i mak.
Kruche babeczki makowe
Do każdej babeczki wkładamy na sam spód odrobinę (1/3 łyżeczki) dżemu, a następnie napełniamy wgłębienie masą makową.
Kruche babeczki makowe
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.