Sposób przygotowania:
Kruche babeczki nadziewane budyniem2. W 1/3 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko pzestudzić.
Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto:
Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić.
ETAP 2:
Foremki do babeczek (ok. 15 sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem.
Masa budyniowa
W 1/3 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Nakładać budyń do 3/4 wysokości.
ETAP 4:
Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi.
Piec około 20 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.