Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z budyniem
Kruche Ciasto: Masło utrzeć drewnianą pałką w misce. Dodawać stopniowo cukier puder, jajko, mąkę. Każdy następny składnik dodajemy po połączeniu uprzednio dodanego. Dobrze połączone ciasto wyjąć z miski i ulepić z niego kulę. Włożyć na 1 godz. do lodówki. Pieczenie babeczek: Foremki do babeczek należy dobrze wysmarować masłem wewnątrz i osypać mąką (dokładnie). Wylepić rozwałkowanym na grubość najwyżej 0,5 cm ciastem. Piec w gorącym piekarniku ok. 20 min. w temp. ok. 180 *C - piekarnik elektr./ 200 *C - gazowy. Babeczki muszą się ładnie złocić. Jeszcze lekko ciepłe wyjąć delikatnie z foremek i odłożyć do ostygnięcia w bezpieczne miejsce, gdzie wygodnie będzie nam kontynuować pracę z nimi. Budyń: Wszystkie składniki oprócz mleka wkładamy do garnka i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotujemy mleko. Zagotowane mleko wlewamy do masy małym strumieniem, mieszając w trakcie wlewania. Jeśli mieszanina przygotowana wcześniej opadła, trzeba ją jeszcze raz przed wlaniem mleka rozmieszać. Garnek stawiamy na mały ogień. Zawartość mieszamy cały czas dużą drewnianą łyżką. Do momentu, gdy zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Czyli nie za gęstej, nie za rzadkiej - jak to budyń. Dodajemy łyżkę masła i łączymy z całością. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy iść na łatwiznę to przygotowujemy budyń z proszku wg instrukcji na opakowaniu. Na dno babeczek nakładamy odrobinę dżemu. Następnie kopiasto budyń. Na koniec dekorujemy kostkami galaretki lub owocami, można posypać startą czekoladą. Delikatnie układamy na dużym talerzu. Powinny tak poleżeć 2-3 godz. w lodówce. Wtedy ciasto nieco zmięknie i będą się same rozpływać w ustach.
Sałatki
Barwa
kwiatkibratki