SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki śledziowe

  • 7
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kruche babeczki śledziowe Więcej zdjęć (4)

Śląski śledź siekany jest podstawą tego świątecznego dania ze śledziem.

Składniki:

Kruche babeczki śledziowe

 

  • ciasto
  • ok 2 szklanek mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • farsz
  • 4 płaty śledziowe
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • natka pietruszki do dekoracji

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki śledziowe
Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto - wstawiamy je do lodówki. Wylepiamy ciastem wysmarowane tłuszczem foremki, z resztek ciasta wykrawamy gwiazdeczki. Pieczemy babeczki na jednej blaszce, gwiazdeczki na drugiej na złoty kolor. Gotujemy jaja na twardo.



Płaty śledziowe wymoczone uprzednio siekamy drobno, wkładamy do miski. Siekamy obraną wcześniej cebulę, dodajemy do śledzia.Obieramy jaja, siekamy je i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też oliwę oraz musztardę francuską - mieszamy dokładnie. Doprawiamy pastę solą i pieprzem świeżo zmielonym.



Nadziewamy babeczki pastą, dekorujemy je gwiazdkami i natką pietruszki. Oprószamy pieprzem świeżo zmielonym.
Kruche babeczki śledziowe
Płaty śledziowe wymoczone uprzednio siekamy drobno, wkładamy do miski.
Kruche babeczki śledziowe
Obieramy jaja, siekamy je i dodajemy do pozostałych składników.
Kruche babeczki śledziowe
Nadziewamy babeczki pastą, dekorujemy je gwiazdkami i natką pietruszki.

Tagi:

ciasto