Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Maślany warkocz drożdżowy z pieczarkami w ziołach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowy, maślany warkocz na słono. Pieczony z dodatkiem tartych pieczarek, podsmażonych na maśle ze świeżymi ziołami.

Maślany warkocz drożdżowy z pieczarkami w ziołach

Składniki:

Maślany warkocz drożdżowy z pieczarkami w ziołach

Zaczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki (możemy użyć ziół suszonych)
  • 3-4 łyżki tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Maślany warkocz drożdżowy z pieczarkami w ziołach
Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski wymieszać z solą, wlać masło, mleko oraz dodać zaczyn.

Wyrobić gładkie, elastyczne cisto. Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W między czasie obrane pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym maśle do odparowania płynu. Wsypać zioła, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ponownie na trzy kawałki. Uformować wałeczki, z trzech spleść warkocz.

W każdy warkocz w szczeliny ponakładać pieczarki. Pozostawić na kolejne 15 min do podrośnięcia.

Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st. 5 min przed końcem pieczenia warkocze posypać serem żółtym.