Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kruche babeczki z malinami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo kruche babeczki które wprost rozpływają się w ustach.

Kruche babeczki z malinami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche babeczki z malinami.

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z malinami.
Ze składników zagniatamy szybko ciasto. Do obsypanej mąką foremki na babeczki wkładamy około łyżkę ciasta i tak długo ugniatamy na spodzie, aż nadmiar podniesie się i wypełni foremkę do góry. Takie foremki wkładamy do lodówki na 30 min aby schłodzić. Wyjmujemy z lodówki na spód każdej foremki sypiemy po szczypcie manny, i dziurawimy ciasto widelcem aby się nie podniosło. Nakładamy maliny, ja dorzuciłam trochę brzoskwiń, ale niepotrzebnie, Wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy około 20 min. Do białek dodajemy kurkumę i szczyptę soli miksujemy. Jak piana zacznie sztywnieć wsypujemy cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Piekarnik podkręcamy do 200 stopni na każdej babeczce kładziemy porcję piany i zapiekamy aż się zarumieni.
Kruche babeczki z malinami.
Do każdej foremki wrzucamy kawałek ciasta i rozgniatamy na dole tak długo aż wypełni całą foremkę.
Kruche babeczki z malinami.
Na spód każdej babeczki wysypujemy szczyptę manny ona ściągnie sok z malin.
Kruche babeczki z malinami.
Nakładamy owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.