Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z masą czekoladowo-pomarańczową
1. Przygotować babeczki: Mąkę przesiać na stolnicę (lub do miski), dodać proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać zimną margarynę i posiekać ją nożem. Na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli jest za suche dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, gdy zbyt mokre trochę mąki). Owinąć folią spożywczą i schładzać w lodówce przez minimum godzinę. 2. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Schłodzone ciasto podzielić na porcję i wylepić nim przygotowane foremki do babeczek (zarówno dno jak i boki). Spód ciasta nakłuć widelcem. Wylepione ciastem foremki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Ostudzić i wyjąć z foremek. 3. Przygotować masę czekoladowo-pomarańczową: czekoladę połamać na drobne kawałki, przesypać do miski i rozpuścić z łyżką masła w kąpieli wodnej. Likier pomarańczowy połączyć z rumem (wódką) i świeżym sokiem z pomarańczy, dodać do stopionej czekolady i dokładnie połączyć. Przygotowaną masą napełnić babeczki. Wierzch każdej babeczki udekorować skórką pomarańczową i wiórkami czekoladowymi. Odstawić do stężenia.