rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kruche choineczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Takie choineczki to doskonała ozdoba naszego świątecznego stołu. Nie są zbyt pracochłonne, a efekt zaskoczy niejednego Twojego Gościa.

Kruche choineczki

Składniki:

Kruche choineczki

 

  • Ciasto:
  • Na ok 5 choinek 10-cio cm.
  • w zależności od foremek i inwencji twórczej :)

 

 

  • Ponadto:
  • kilka foremek jednego wzoru w różnych rozmiarach
  • zielonym np Dr Oetkera lub wykonany samodzielnie z białka, cukru pudru i zielonego barwnika spożywczego
  • Ozdoby do dekoracji: kolorowe kuleczki, śnieżynki, posypki

Sposób przygotowania:

Kruche choineczki
Mąkę przesiewamy, dodajemy drobne kawałki margaryny, żółtka, cukier, śmietanę oraz szczyptę soli. Całość siekamy, a następnie szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe odstawiamy na 30 minut do zamrażarki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm i wykrawamy odpowiednie kształty. Jeśli nie mamy foremek możemy użyć różnej wielkości szklanek, kubków, nakrętek. Gotowe dziurkujemy widelcem. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Gotowe odkładamy na chwilkę do przestudzenia, po czym smarujemy przygotowanym własnoręcznie lub kupionym lukrem. Złożone od razu posypujemy ozdóbkami i pozostawiamy do całkowitego spojenia się elementów.

Tagi:

ciasto