SUPERPRZEPIS

Dyniowe lasagne

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dyniowe lasagne Więcej zdjęć (5)

Lasagne wzbogacone o złocistą dynię zyskuje nie tylko na smaku, ale wyglądzie i wartości odżywczej. Płaty makaronowe podane w takimi dodatkami smakują rewelacyjnie. Polecam na pyszny obiad.

Składniki:

Dyniowe lasagne

SKŁADNIKI

  • 15 płatów makaronu lasagne,
  • Około 250 gram sera żółtego,

SOS MIĘSNY

  • 700 gram mielonej szynki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • Bazylia, oregano,
  • olej

WARSTWA DYNIOWO SZPINAKOWA

  • 0,5- ¾ dyni hokkaido,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Tymianek do smaku,
  • Olej,
  • Kilkanaście listków świeżego szpinaku,

SOS BESZAMELOWY

Sposób przygotowania:

Dyniowe lasagne

ETAP 1

Dyniowe lasagne
przygotowujemy mięsno-pomidorowy sos

SOS MIĘSNY
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przysmażamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przysmażone mięso podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy do momentu zredukowania płynu. Na koniec sos mięsno- pomidorowy przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.

ETAP 2

Dyniowe lasagne
pokrojoną dynię pieczemy

DYNIA
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną skrapiamy olejem oraz oprószamy przyprawami. Tak przygotowaną pieczemy około 25 minut do miękkości w 180°C.

ETAP 3

Dyniowe lasagne
po upieczeniu dynię miksujemy

Upieczoną miksujemy

ETAP 4

Dyniowe lasagne
przygotowujemy sos beszamelowy

SOS BESZAMELOWY
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Dyniowe lasagne
kolejno przekładamy przygotowane składniki

DODATKOWO
Płaty lasagne obgotowujemy po kilka sekund w lekko osolonej wodzie. Dzięki temu danie będzie się krócej piekło.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

PRZEŁOŻENIE:
Spód naczynia smarujemy częścią sosu beszamelowego. Na sos wykładamy 3 płaty lasagne. Płaty smarujemy ponownie sosem beszamelowym. Następnie wykładamy połowę sosu mięsnego. Mięso oprószamy startym serem żółtym

ETAP 6

Dyniowe lasagne
na dynię wykładamy szpinak i ser

Na ser wykładamy warstwę makaronowych płatów. Smarujemy je beszamelem. Na beszamel wykładamy połowę zmiksowanej dyni. Na dynie wykładamy listki szpinaku, które posypujemy serem żółtym. Na ser ponownie wykładamy płaty lasagne. Czynność powtarzamy do wykorzystania składników. W sumie powinno być 5 warstw lasagne, 2 warstwy dyni i 2 warstwy mięsa.

ETAP 7

Dyniowe lasagne
wierzch smarujemy sosem i posypujemy serem

Wierach lasagne smarujemy ostatkiem beszamelu i posypujemy resztą sera żółtego.
Danie pieczemy około 35 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, oprószamy zieleniną i podajemy.