Sposób przygotowania:
Dyniowe lasagneETAP 1
SOS MIĘSNY
Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Do przysmażonej dodajemy mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przysmażamy doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przysmażone mięso podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy do momentu zredukowania płynu. Na koniec sos mięsno- pomidorowy przyprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
ETAP 2
DYNIA
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną skrapiamy olejem oraz oprószamy przyprawami. Tak przygotowaną pieczemy około 25 minut do miękkości w 180°C.
ETAP 3
Upieczoną miksujemy
ETAP 4
SOS BESZAMELOWY
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Składniki mieszamy i podgrzewamy tak by powstała jasna zasmażka. Następnie dodajemy do niej stopniowo mleko. Po dodaniu całego mleka sos zagotowujemy i doprawiamy do smaku.
ETAP 5
DODATKOWO
Płaty lasagne obgotowujemy po kilka sekund w lekko osolonej wodzie. Dzięki temu danie będzie się krócej piekło.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
PRZEŁOŻENIE:
Spód naczynia smarujemy częścią sosu beszamelowego. Na sos wykładamy 3 płaty lasagne. Płaty smarujemy ponownie sosem beszamelowym. Następnie wykładamy połowę sosu mięsnego. Mięso oprószamy startym serem żółtym
ETAP 6
Na ser wykładamy warstwę makaronowych płatów. Smarujemy je beszamelem. Na beszamel wykładamy połowę zmiksowanej dyni. Na dynie wykładamy listki szpinaku, które posypujemy serem żółtym. Na ser ponownie wykładamy płaty lasagne. Czynność powtarzamy do wykorzystania składników. W sumie powinno być 5 warstw lasagne, 2 warstwy dyni i 2 warstwy mięsa.
ETAP 7
Wierach lasagne smarujemy ostatkiem beszamelu i posypujemy resztą sera żółtego.
Danie pieczemy około 35 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, oprószamy zieleniną i podajemy.
SylaUla
cherry