BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachną co prawda imbirem, cynamonem i goździkami, ale nikt nie powiedział, że trzeba je jeść tylko w Boże Narodzenie ;)

Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną

 

  • 2 szklanki mąki
  • kostka (200 g) masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedno duże jajko
  • pół łyżeczki goździków mielonych, płaską łyżeczkę mielonego imbiru, czubatą łyżeczkę cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Mąkę przesiać do miski. Wrzucić masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić gładkie ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i zostawić w lodówce na około godzinę. Ciasto podzielić na kilka kawałków i każdy rozwałkować (trzeba będzie podsypać mąką) na cienki placek - tak mniej niż 0,5 cm grubości. Wycinać dowolne kształty. Przełożyć ciasteczka na blachę i piec 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu udekorować roztopioną mleczną czekoladą, żurawinami, orzechami włoskimi i innymi pysznościami,które przyjdą nam do głowy. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku do 3-4 dni.
Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną
Są uwielbiane przez dzieci, ale i żaden dorosły nimi nie pogardzi :)