mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Kruche ciasto z czereśniami i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne i bajeczne ciasto

Kruche ciasto z czereśniami i pianką

Składniki:

Kruche ciasto z czereśniami i pianką

 

  • CIASTO:
  • 3szkl mąki
  • 1szkl cukru pudru
  • 1szkl śmietany
  • 250g margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek arakowy
  • 1kg czereśni
  • masło do wysmarowania blachy
  • PIANKA:
  • 6 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 opak. kisielu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z czereśniami i pianką
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, śmietanę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i olejek arakowy. Ciasto dokładnie zagnieść. 3/4 porcji ciasta rozwałkować. 1/4 porcji ciasta włożyć do zamrażalnika. Blachę 24x36cm nasmarować masłem. Ciastem wyłożyć blachę, pozakładać centymetrowe boki. Czereśnie umyć, wydrylować, wyłożyć na ciasto. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Wsypać kisiel, wymieszać. Pianę wyłożyć na czereśnie. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać nim piankę. Wstawić do piekarnika i piec 40minut.

Tagi:

ciasto