Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z dżemem
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka , jajko , aromat i tyle śmietany , żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę.
Piana:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier , sok i ubijać , aż cukier się rozpuści.
Kruszonka:
Masło pokroić na małe kawałki , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.
Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem , na to zetrzeć na tarce resztę ciasta , przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temp. 200 st.C.
Uwagi:
Z wykorzystaniem tego samego ciasta można zrobić szarlotkę - pominąć pianę i ew. kruszonkę , a zamiast dżemu dać jabłka.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem , proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka , jajko , aromat i tyle śmietany , żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę.
Piana:
Białka ubić na sztywno , dodać cukier , sok i ubijać , aż cukier się rozpuści.
Kruszonka:
Masło pokroić na małe kawałki , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.
Placek wyłożony do blaszki posmarować dżemem , na to zetrzeć na tarce resztę ciasta , przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temp. 200 st.C.
Uwagi:
Z wykorzystaniem tego samego ciasta można zrobić szarlotkę - pominąć pianę i ew. kruszonkę , a zamiast dżemu dać jabłka.