akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kruchutki spód i kruszonka, aromatyczne jabłka i słodka, różowa pianka. Połączenie pyszne, więc polecam!

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

Składniki:

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

Ciasto kruche

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

Różowa pianka

  • 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g)

Dodatkowo

  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

Ciasto kruche

Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wklepać w dno formy. Pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i podpiec przez ok.10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Nadzienie jabłkowe

Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystudzenia.

Różowa pianka

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.

ETAP 4:

Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.

Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem szarlotkę można posypać cukrem pudrem i podać, np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego! :)


Tagi:

szarlotka