Sposób przygotowania:
Pleśniak z jabłkamiETAP 1:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder, zimną śmietanę i zimną margarynę pokrojoną na kawałki.
Dodać żółtka (białka zostawić). Zagnieść szybko jednolite ciasto, które podzielić na 3 części.
Jedną trochę większą i 2 mniejsze równe. Do jednej mniejszej dodać kakao i zagnieść ponownie. Wszystkie części schować do zamrażalki na kilka godzin.
Blachę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część ciasta. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać je z budyniem i 2 łyżkami cukru. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i na koniec zmiksować ją z 1/3szkl. cukru pudru. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.