WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1333]

Pleśniak z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto z masą jabłkową, kruchą warstwą kakaową i bezą. /proste, niezbyt słodkie, idealne do kawy czy herbaty.

Pleśniak z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pleśniak z jabłkami

 

  • Składniki:
  • 6 małych jajek
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szkl. cukru pudru do ciasta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 margaryna (250 g)
  • 3 pełne łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki kakao
  • ok.1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy na 0,5 l mleka
  • 1/3 szkl. cukru pudru do piany z białek
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami

ETAP 1:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier puder, zimną śmietanę i zimną margarynę pokrojoną na kawałki.
Dodać żółtka (białka zostawić). Zagnieść szybko jednolite ciasto, które podzielić na 3 części.

Jedną trochę większą i 2 mniejsze równe. Do jednej mniejszej dodać kakao i zagnieść ponownie. Wszystkie części schować do zamrażalki na kilka godzin.

Blachę o wymiarach ok. 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część ciasta. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać je z budyniem i 2 łyżkami cukru. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe.

Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i na koniec zmiksować ją z 1/3szkl. cukru pudru. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Na wierzch zetrzeć pozostałe jasne ciasto. Piec ok. godziny w 180 stopniach.

Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Pleśniak z jabłkami
Pleśniak z jabłkami po upieczeniu w piekarniku
Pleśniak z jabłkami
Ciasto pleśniak przygotowane do pieczenia.
Pleśniak z jabłkami
Piana z białek wyłożona na ciasto kakaowe.
Pleśniak z jabłkami
Ciasto kakaowe starte na warstwę jabłkową