Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z kremem czekoladowym
Ciasto:
Żółtka miksujemy z masłem i cukrem pudrem. Dosypujemy proszek do pieczenia i wlewamy według uznania kilka kropli aromatu wnailiowego. Ciągle miksujemy. Kiedy już uzyskamy gładką masę wsypujemy przesianą mąkę krupczatkę, oraz mąkę ziemniaczaną. Ręką ugniatamy ciasto. Robimy to tak długo aż ciasto przestanie się kruszyć. Rozwałkowujemy na gruby prostokąt i wykładamy nim formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 170 C.
Krem:
Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę zetrzeć na tarce. Rozpuścić ją z cukrem. Ciągle mieszając łączymy ją z żółtkami, aż do uzyskania jednolitej masy. Wciąż mieszając dolewamy śmietankę. Mieszamy tak długo aż zgęstnieje.
Wtedy dodajemy ubitą pianę. Mieszamy tak długo aż połączymy białka z masą. Zdejmujemy z ognia przekładamy gotowy krem do miski i chłodzimy.
Na upieczonym i ostudzonym cieście rozsmarowujemy schłodzony krem. 250 ml śmietanki kremówki i łyżkę cukru pudru ubijamy na gęsto. Smarujemy wierzch kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Można też położyć kilka listków mięty.
Żółtka miksujemy z masłem i cukrem pudrem. Dosypujemy proszek do pieczenia i wlewamy według uznania kilka kropli aromatu wnailiowego. Ciągle miksujemy. Kiedy już uzyskamy gładką masę wsypujemy przesianą mąkę krupczatkę, oraz mąkę ziemniaczaną. Ręką ugniatamy ciasto. Robimy to tak długo aż ciasto przestanie się kruszyć. Rozwałkowujemy na gruby prostokąt i wykładamy nim formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 170 C.
Krem:
Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę zetrzeć na tarce. Rozpuścić ją z cukrem. Ciągle mieszając łączymy ją z żółtkami, aż do uzyskania jednolitej masy. Wciąż mieszając dolewamy śmietankę. Mieszamy tak długo aż zgęstnieje.
Wtedy dodajemy ubitą pianę. Mieszamy tak długo aż połączymy białka z masą. Zdejmujemy z ognia przekładamy gotowy krem do miski i chłodzimy.
Na upieczonym i ostudzonym cieście rozsmarowujemy schłodzony krem. 250 ml śmietanki kremówki i łyżkę cukru pudru ubijamy na gęsto. Smarujemy wierzch kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Można też położyć kilka listków mięty.