zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny słodko gorzki deser

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

Składniki:

Kruche ciasto z kremem czekoladowym

 

  • Ciasto:

 

 

  • 100 gram cukru pudru
  • 400 gram przesianej mąki krupczatki
  • 250 gram miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 6 żółtek

 

  • Krem:
  • 25 dag czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 5 jaj
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremowej

 

  • Bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki kremowej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 25 dag startej gorzkiej czekolady

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z kremem czekoladowym
Ciasto:
Żółtka miksujemy z masłem i cukrem pudrem. Dosypujemy proszek do pieczenia i wlewamy według uznania kilka kropli aromatu wnailiowego. Ciągle miksujemy. Kiedy już uzyskamy gładką masę wsypujemy przesianą mąkę krupczatkę, oraz mąkę ziemniaczaną. Ręką ugniatamy ciasto. Robimy to tak długo aż ciasto przestanie się kruszyć. Rozwałkowujemy na gruby prostokąt i wykładamy nim formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 170 C.

Krem:
Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę zetrzeć na tarce. Rozpuścić ją z cukrem. Ciągle mieszając łączymy ją z żółtkami, aż do uzyskania jednolitej masy. Wciąż mieszając dolewamy śmietankę. Mieszamy tak długo aż zgęstnieje.
Wtedy dodajemy ubitą pianę. Mieszamy tak długo aż połączymy białka z masą. Zdejmujemy z ognia przekładamy gotowy krem do miski i chłodzimy.

Na upieczonym i ostudzonym cieście rozsmarowujemy schłodzony krem. 250 ml śmietanki kremówki i łyżkę cukru pudru ubijamy na gęsto. Smarujemy wierzch kremu i posypujemy startą gorzką czekoladą. Można też położyć kilka listków mięty.