Sposób przygotowania:
kruche ciasto z morelami i orzechami
Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu wyłożyć nim tortownicę tak aby brzegi były nieco wyższe. Wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego o temperaturze 250 stopni, podpiec. Sparzyć morele wrzątkiem, wydrylować. Ciasto wyjęte z piekarnika posypać wymieszana tartą bułką z orzechami, ułożyć ciasno morele otworem po pestce do góry posypać resztą startych orzechów. Ubić pianę z białek pod koniec ubijanie dodać do niej cukier zwykły wraz z cukrem waniliowym. Pianę tak przygotowaną wyłożyć na ciasto włożyć ponownie do piekarnika tym razem nagrzanego do stopni 170 i zapiec.