Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

To ciasto jest bardzo proste ale wyjątkowo smaczne

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

 

  • 4 szkl mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik powideł
  • 25 dag margaryny
  • 2,5 szkl mleka w proszku granulowanego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 4-5 dag wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Wsypać cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę, żółtka i zagnieść ciasto, podzielić na pół. Do jednej połowy ciasta dodać kakao, ponownie wyrobić i włożyć do zamrażalnika. Jasne ciasto rozwałkować i włożyć na przygotowaną blaszkę, nakłuć widelcem, posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto ciemne. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp 170 stopni. Margarynę i cukier włożyć do rondla, wlać 1/4 szkl wody, zagotować, zdjąć z ognia przestudzić. Do chłodnego dodać aromat, wsypać mleko w proszku, wymieszać i wylać na wierzch zimnego ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi, odłożyć do zastygnięcia.