Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami
Młody, malinowy rabarbar myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Kroimy go na bardzo malutkie kawałki i wkładamy do miseczki.
Dodajemy do niego pół szklanki wcześniej namoczonych rodzynek i 3 łyżki cukru. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy.
Jeśli rabarbar zdąży puścić sok to go zlewamy do szklanki, można go użyć do czegoś innego. Zagniatamy ciasto kruche.
Wsypujemy pół kilograma mąki, dodajemy 3 jajka, pół szklanki śmietany, pół szklanki cukru pudru, kostkę margaryny 250 g, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zagniatamy wszystko razem na jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części. W środek kładziemy nadzienie z rabarbaru rodzynek i cukru.
Ciasto u góry nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor.