reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kruche ciasto z śliwkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, z prostymi składnikami, a smakuje obłędnie. Malo słodkie i wilgotne, z wyraźna nutą śliwek.

Kruche ciasto z śliwkami i budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasto z śliwkami i budyniem

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • 250 g palmy

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 2-3 łyżki aszy manny

 

  • Budyń:

 

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

 

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo

 

  • śliwki - przekrojone na połowę i wypestkowane

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z śliwkami i budyniem
Ciasto: Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i palmę - siekamy tak długo,aż powstanie kruszonka. Tworzymy z niej wulkanik:) i do środka dajemy całe jajka i żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części- ja dzielę mniej więcej na części 60-40 Większą wylepiamy dno blaszki (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) na górę układamy połówki śliwek i przykrywamy je ciepłym budyniem Budyń Część mleka zagotowujemy z cukrem, w reszcie rozrabiamy budyń. Mieszaninę wlewamy do gorącego mleka i ciągle mieszając zagotowujemy. Na górę ścieramy pozostałe ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około50 minut. Wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.Kroimy całkowicie wystudzone. Smacznego!!
Kruche ciasto z śliwkami i budyniem
Etap 1 na ciasto wykładamy śliwki rozciętą częścia do góry
Kruche ciasto z śliwkami i budyniem
Etap 2 na budyń ścieramy pozostałe ciasto