Sposób przygotowania:
Kruche jagodzianki
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem. Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Nadzienie: Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.
mela25
iziona
W proszku, prosto z torebki
mela25
ok dzieki
edytaha
marietta