iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche jagodzianki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, kruche i pachnące lasem.

Kruche jagodzianki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kruche jagodzianki

 

  • Ciasto:
  • 1 kg i 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1.5 kostki margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 proszek do pieczenia
  • Nadzienie;
  • 1.5 litra jagód
  • 5 łyżek cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kruche jagodzianki
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce. Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem. Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Nadzienie: Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.
Kruche jagodzianki
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto
Kruche jagodzianki
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki z ciasta
Kruche jagodzianki
Krażki ciasta z nadzieniem zlepić jak tradycyjne pierogi