ciachaoliwki

ciachaoliwki

Szef Kuchni
[Przepisów: 30]

Kruche pierożki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ulubione mojej córeczki, zawsze mi pomaga.

Kruche pierożki z jabłkami

Składniki:

Kruche pierożki z jabłkami

 

  • 550g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru(drobnego lub pudru)
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany najlepiej 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Nadzienie:
  • jabłka

Sposób przygotowania:

Kruche pierożki z jabłkami
Wszystkie suche składniki wymieszać, posiekać do tego margarynę, dodać jajka i śmietanę i wszystko zagnieść. Rozwałkować ciasto dość cienko. Wykrajać kółka za pomocą szklanki. Następnie jabłka (obrane i pokrojone w księżyce) kłaść na kółka z ciasta, można je skleić, jak pierożka lub nie do końca zamknąć jedynie podwinąć to ciasto pod jabłko. Piec na złoto w temperaturze 180-190 stopni. Smacznego.