Sposób przygotowania:
Kruche sakiewki z jabłkiemETAP 1:
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany
ETAP 2:
Posypać 100g brązowego cukru oraz cynamonem.
ETAP 3:
Ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc sakiewki.
ETAP 4:
Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180-190st+
Marika-
Magdalena88