Sposób przygotowania:
Kruche z czekoladą pod bezą
Przygotować czekoladę: do małego garnka włożyć masło, wlać mleko i wsypać cukier, rozpuścić wszystko i dodać kakao. Mieszać trzepaczką na małym ogniu, by nie było grudek. Pozostawić do przestygnięcia.
Zrobić ciasto. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kawałki.
Zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Banany obrać i podzielić na około 3 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formie do tarty, przycisnąć z wierzchu i wstawić do zapieczenia na 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Z białek ,cukru pudru, soli zrobić bezę. Miksować aż powstanie gęsta puszysta masa. Na koniec dodać ocet i jeszcze chwilę miksować.
Na przestudzoną tartę wylać czekoladę, ułożyć na niej banany i przykryć bezą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 C na 30 minut.
Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.
Zrobić ciasto. Mąkę przesiać, dodać do niej żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kawałki.
Zagnieść na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Banany obrać i podzielić na około 3 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Z lodówki wyjąć ciasto, rozwałkować, wyłożyć na formie do tarty, przycisnąć z wierzchu i wstawić do zapieczenia na 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Z białek ,cukru pudru, soli zrobić bezę. Miksować aż powstanie gęsta puszysta masa. Na koniec dodać ocet i jeszcze chwilę miksować.
Na przestudzoną tartę wylać czekoladę, ułożyć na niej banany i przykryć bezą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 150 C na 30 minut.
Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia.
SylaUla