Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kruche z gruszkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto niczym szarlotka. Wspaniały smak żurawiny i gruszek.

Kruche z gruszkami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z gruszkami i żurawiną

 

  • CIASTO KRUCHE:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 masło
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DODATKOWO:
  • 1 kg gruszek
  • 100g żurawiny całe owoce

Sposób przygotowania:

Kruche z gruszkami i żurawiną
Składniki na ciasto kruche włożyć do malaksera lub posiekać nożem i szybko zagnieść. Masło powinno być zimne. Podzielić na pół i zawinąć w folię. Jedną część włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Zetrzeć na tartce jarzynowej do wysmarowanej foremki (średnica 25cm). Podpiec spód 10 minut w temperaturze 190stopni. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, wymieszać razem z żurawiną. Wyłożyć owoce na podpieczony spód i zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto z zamrażalnika. Piec przez około 40min. w 190stopniach. Smacznego!
Kruche z gruszkami i żurawiną
Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię.
Kruche z gruszkami i żurawiną
Ciasto z lodówki zetrzeć na spód tortownicy.
Kruche z gruszkami i żurawiną
Gruszki obrać, wykroić środki i pokroić w kostkę.
Kruche z gruszkami i żurawiną
Pokrojone gruszki wymieszać razem z żurawiną.