Sposób przygotowania:
Drożdżowa strucla makowamasa makowa
Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom maku. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez około 10 - 15 minut, w miarę potrzeby dolewamy troszkę wody. Studzimy, odlewamy nadmiar wody. Mielimy dwa razy maszynką z sitkiem z małymi oczkami.
Dodajemy miód, rodzynki, cukier, skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie, mieszamy.
ciasto
Do naczynia kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 2 minuty, rozcieramy łyżką aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy żółtka, sól, rozpuszczone masło i mąkę, krótko wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką deskę, dzielimy na 3 części. Z każdej z nich rozwałkowujemy cienki prostokąt o wymiarach około 24 x 32 cm. Na środek ciasta wykładamy 1/3 domowej masy makowej, równomiernie rozsmarowujemy zostawiając dookoła puste, około 2 - 3 centymetrowe brzegi. Zwijamy w rulon, przekładamy na blaszkę lub do formy keksowej, zostawiamy na około 30 min. do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 27 - 30 minut aż do zezłocenia skórki. Studzimy na kratce.
lukier
Do miski wsypujemy cukier, wlewamy wodę, ucieramy łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy ostudzone strucle, posypujemy skórką pomarańczową.