dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 232]

Drożdżowa strucla makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszna, drożdżowa strucla z masą makową. Z tej porcji wychodzi 3 sztuki. Wszystkim smakuje, zawsze się udaje.

Drożdżowa strucla makowa

Składniki:

Drożdżowa strucla makowa

masa makowa

  • 400 g suchego maku (można użyć gotowego suchego maku mielonego i stosować się do wskazówek na opakowaniu)
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 90 g rodzynek
  • 900 g cukru
  • ok. 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 40 g mielonych orzechów

Ciasto:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 żółtka (białka zachować do masy makowej)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

Lukier na 1 struclę:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdżowa strucla makowa

masa makowa

Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom maku. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez około 10 - 15 minut, w miarę potrzeby dolewamy troszkę wody. Studzimy, odlewamy nadmiar wody. Mielimy dwa razy maszynką z sitkiem z małymi oczkami.
Dodajemy miód, rodzynki, cukier, skórkę pomarańczową oraz orzechy włoskie, mieszamy.

ciasto

Do naczynia kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 2 minuty, rozcieramy łyżką aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlewamy ciepłe mleko, mieszamy. Dodajemy żółtka, sól, rozpuszczone masło i mąkę, krótko wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką deskę, dzielimy na 3 części. Z każdej z nich rozwałkowujemy cienki prostokąt o wymiarach około 24 x 32 cm. Na środek ciasta wykładamy 1/3 domowej masy makowej, równomiernie rozsmarowujemy zostawiając dookoła puste, około 2 - 3 centymetrowe brzegi. Zwijamy w rulon, przekładamy na blaszkę lub do formy keksowej, zostawiamy na około 30 min. do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, pieczemy około 27 - 30 minut aż do zezłocenia skórki. Studzimy na kratce.

lukier

Do miski wsypujemy cukier, wlewamy wodę, ucieramy łyżką aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy ostudzone strucle, posypujemy skórką pomarańczową.