iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Krucho-drożdżowe paszteciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny dodatek do czerwonego barszczu.

Krucho-drożdżowe paszteciki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krucho-drożdżowe paszteciki

 

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Farsz:
  • 2 cebule
  • 1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej lub 20 dag świeżych pieczarek
  • 3 łyżki masła
  • zielona pietruszka
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Krucho-drożdżowe paszteciki
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i pieprzem, dodać drożdże i zagnieść ciasto na koniec dodać olej i dokładnie wyrobić, ciasto ma odstawać od miski i ręki. Ciasto bez wyrastania cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, foremki do wypieku małych tart delikatnie natłuścić, przykryć płatem ciasta i docisnąć wałkiem, zdjąć ciasto które się odcięło po bokach, a krążkami wylepić foremki, resztki ciasta jeszcze raz rozwałkować i wyciąć krążki do przykrycia pasztecików. Farsz: Cebulę pokroić w piórka, posypać solą i pieprzem, następnie udusić na maśle do miękkości pod koniec dodać pieczarki pokrojone w plasterki jeszcze troszkę razem podusić. Dodać około 1 łyżki posiekanej natki pietruszki i jeśli trzeba to całość doprawić. Farszem napełnić przygotowane foremki, przykryć krążkami ciasta i delikatnie docisnąć na bokach. Piec w temp. 180-190 st do 30 min. Podawać gorące z czerwonym barszczem.
Krucho-drożdżowe paszteciki
Foremki wykleić ciastem i napełnić przygotowanym farszem
Krucho-drożdżowe paszteciki
Napełnione foremki przykryć krążkami ciasta i docisnąć boki