Sposób przygotowania:
Kruchutkie rogaliki babci Uli
Drozdze, cukier i smietane mieszamy razem na gladka mase. Odstawiamy by delikatnie wyrosly. Z maki, jajek, masla, soli oraz przygotowanego wczesniej zaczynu drozdzowego wyrabiamy ciasto tak, by odchodzilo od reki. Gotowe ciasto nalezy odlozyc w chlodne miejse na ok. 0,5 godziny - 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwalkowujemy je na placki, kroimy na 4 czesci, badz wiecej, w zaleznosci od tego jak duze rogaliki lubimy. Na kazdym z kawalkow trojkata, przy szerszej krawedzi ukladamy odrobine powidel lub dzemu i zwijamy do wierzcholka trojkata. Formujemy rogaliki i ukladamy na blasze na jakis czas, by jeszcze chwilke podrosly. Tak przygotowane rogaliki z ciasta ukladamy na blasze, dosc luzno od siebie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.150-160 stopni, przez ok.20-25 minut, do czasu az beda mialy zloty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Rogaliki sa chrupiace, rozplywaja sie w ustach, i najlepiej smakuja nastepnego dnia. Polecam kazdemu lasuchowi slodkosci;).
msewka
Sarenka
luna
luna
wioletta_koziel
luna
wioletta_koziel
Sarenka
luna
wioletta_koziel
Tylko wtedy robilam rogale wieksze, bo placek kroilam na 4, a nie na 8 sztuk:). Ale smakowaly wysmienicie. Moja babcia probowala je kiedys robic z serem twarogowym, choc ja jeszcze nie probowalam:). Ale pewnie kiedys....
karpiniuk
Zdjęcia z przygotwania i gotowych rogalików umieściłam tutaj:
przepis na rogaliki
wioletta_koziel
MADZIA13879