wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kruchutkie rogaliki babci Uli

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Rogaliki te moja babcia piecze już od lat. Najlepiej smakują następnego dnia, choć nie zawsze jest szansa by dotrwały wśród łasuchów :)...

Kruchutkie rogaliki babci Uli

Składniki:

Kruchutkie rogaliki babci Uli

 

Sposób przygotowania:

Kruchutkie rogaliki babci Uli
Drozdze, cukier i smietane mieszamy razem na gladka mase. Odstawiamy by delikatnie wyrosly. Z maki, jajek, masla, soli oraz przygotowanego wczesniej zaczynu drozdzowego wyrabiamy ciasto tak, by odchodzilo od reki. Gotowe ciasto nalezy odlozyc w chlodne miejse na ok. 0,5 godziny - 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwalkowujemy je na placki, kroimy na 4 czesci, badz wiecej, w zaleznosci od tego jak duze rogaliki lubimy. Na kazdym z kawalkow trojkata, przy szerszej krawedzi ukladamy odrobine powidel lub dzemu i zwijamy do wierzcholka trojkata. Formujemy rogaliki i ukladamy na blasze na jakis czas, by jeszcze chwilke podrosly. Tak przygotowane rogaliki z ciasta ukladamy na blasze, dosc luzno od siebie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok.150-160 stopni, przez ok.20-25 minut, do czasu az beda mialy zloty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Rogaliki sa chrupiace, rozplywaja sie w ustach, i najlepiej smakuja nastepnego dnia. Polecam kazdemu lasuchowi slodkosci;).