aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kruchy grysikowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z owocami idealne na sezon z naszymi polskimi jabłkami, polecam bo warto go wypróbować!

Kruchy grysikowiec z jabłkami

Składniki:

Kruchy grysikowiec z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 4,5 szkl mąki
  • 1,5 margaryny
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 8 żółtek
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
  • Jabłka:
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka
  • 3 łyżki cukru
  • Masa grysikowa:
  • 0,25 litra mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki kaszy manny
  • 15 dag masła

 

 

Sposób przygotowania:

Kruchy grysikowiec z jabłkami
Wykonanie: Ciasto: Z maki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczeni zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Dwie pieczemy bez dodatków, a na trzecią robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wykładamy na ciasto i posypujemy migdałami. Pieczemy do 35 minut. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy do rozpadnięcia się jabłek a następnie dodajemy galaretkę w proszku i cukier- mieszamy. Masa grysikowa: Na mleku gotujemy z cukrem kaszę mannę. Studzimy i łączymy z utartym masłem. Przełożenie: Ciasto- jabłka- ciasto- masa grysikowa- ciasto z bezą migdałami do góry