Sposób przygotowania:
Grysikowiec z wiśniami i orzechami
Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier,sodę oczyszczoną,jajko,pokrojoną w kostkę margarynę,miód,mleko i zagnieść na jednolite ciasto.Uformować kulkę zawinąć w folię i włożyć na 3-4 godziny do lodówki.Ciasto podzielić na 3 równe części.Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia na wielkość blaszki 36*25 cm,(tylko na spód blachy,bez brzegów).Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto.Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia.Placki możemy upiec dzień wcześniej. Krem grysikowy;z 0,5 l mleka odlać pół szklanki.W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę .Do reszty mleka dodać cukier i cukier waniliowy i zagotować.Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszę mannę i cały czas mieszają gotować około 3-4 min.Ugotowaną kaszę przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się tzw.kożuch i odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości ,dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem.Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek,połowa powideł śliwkowych,połowa pokrojonych orzechów,połowa wiśni,połowa kremu ,drugi placek,powidła,orzechy,wiśnie,krem i przykrywamy trzecim plackiem.Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce.Przed podaniem, a najlepiej smakuje za dwa, trzy dni oprószyć cukrem pudrem. Kompot z wiśni;wiśnie przełożyć na sitko do odsączenia i wypestkować.
Cukiereczek13
-Natka-
alaaa
a jak smakuje,mniam
edytaha
marietta