Sposób przygotowania:
Kruchy jabłecznik
Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier i śmietanę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (ja miałam jeszcze z zeszłorocznych zaprawianych do słoików). Ciasto podzielic na pół. Jedna część wyłożyć na blachę, położyć jabłka, posypać cynamonem i przykryc drugim plackiem – wczesniej rozwałkowanym i zwiniętym na wałek, a rozwiniętym nad brytfanka. Nakłuc widelcem. Piec w 180 st. Przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (ja miałam jeszcze z zeszłorocznych zaprawianych do słoików). Ciasto podzielic na pół. Jedna część wyłożyć na blachę, położyć jabłka, posypać cynamonem i przykryc drugim plackiem – wczesniej rozwałkowanym i zwiniętym na wałek, a rozwiniętym nad brytfanka. Nakłuc widelcem. Piec w 180 st. Przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.