marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kruchy placek z boczkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do placku z boczkiem podawać najlepiej piwo lub białe wino. Można również spożywać je z zieloną sałatą.

Kruchy placek z boczkiem i serem

Składniki:

Kruchy placek z boczkiem i serem

 

  • 300 g. mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 200g.margaryny lub miękkiego masła,
  • 2 łyżeczki soli,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 50 dag. wędzonego boczku,
  • 1/4 szklanki śmietanki30%,
  • 30 dag. startego żółtego sera, np. parmezanu,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z boczkiem i serem
Boczek pokroić na kostkę i lekko obsmażyć na patelni z tłuszczem. Osączyć i przełożyć na talerzyk. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać na wiórki z tłuszczem w kostce. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać śmietanę z pudełka ile zabierze ciasto oraz sól. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz schłodzić w lodówce. Wylepić natłuszczoną blachę ciastem, nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 30 min. Międzyczasie zetrzeć ser na tarce, a jajka rozbełtać ze śmietanką i boczkiem. Przed końcem pieczenia wysunąć blachę z ciastem i wylać na środek rozbełtaną masę i rozprowadzić po powierzchni i posypać startym serem. Wstawić na 10-13 min. aby się zapiekła. Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością. Kroić od razu i podawać na wczesną kolację.