Sposób przygotowania:
Kruchy placek z boczkiem i serem
Boczek pokroić na kostkę i lekko obsmażyć na patelni z tłuszczem. Osączyć i przełożyć na talerzyk. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać na wiórki z tłuszczem w kostce. Zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać śmietanę z pudełka ile zabierze ciasto oraz sól. Wyrabiać i zagnieść w kulę oraz schłodzić w lodówce. Wylepić natłuszczoną blachę ciastem, nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem na 30 min. Międzyczasie zetrzeć ser na tarce, a jajka rozbełtać ze śmietanką i boczkiem. Przed końcem pieczenia wysunąć blachę z ciastem i wylać na środek rozbełtaną masę i rozprowadzić po powierzchni i posypać startym serem. Wstawić na 10-13 min. aby się zapiekła. Po upieczeniu wyjąć blachę z zawartością. Kroić od razu i podawać na wczesną kolację.