Sposób przygotowania:
Placek cebulowy z boczkiem
W mleku rozpuścić drożdże z cukrem. Wymieszać z jajkiem olejem oraz mąką z solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Cebulę pokroić w paseczki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć razem 5 minut. Lekko przestudzić. Doprawić sporą ilością pieprzu (ja już nie solę bo boczek i ser są dla mnie wystarczająco słone), wlać śmietanę roztrzepaną z jajkiem i wrzucić ¾ startego żółtego sera. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i rozwałkować, przełożyć do formy. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Nałożyć farsz, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 35 minut. Placek cebulowy podawać gorący w towarzystwie lekkiej surówki