iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kruchy placek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Często piekę jabłecznik, ale gdy nudzi mi się tradycyjny przepis to udoskonalam go dodając i zmieniając składniki, dzięki temu powstają inne równie smaczne przepisy.

Kruchy placek z jabłkami

Składniki:

Kruchy placek z jabłkami

 

  • 3 szklanki maki pszennej tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.
  • masa:
  • 1 opakowanie herbatników,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej ,
  • 1 szklanka cukru,
  • łyżka kakao,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 litra śmietany kremówki plus 1/2 szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Kruchy placek z jabłkami
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części, każdą należy rozwałkować na blasze długości 25 cm i pieczemy dwa placki każdy 3 min. w temp. 170 stopni. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, gotujemy z cukrem, gdy woda odparuje to dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej, studzimy, dodajemy pokruszone herbatniki. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę. Na jednym kruchym placku układamy masę jabłkową następnie śmietanę i przykrywamy drugim plackiem. Należy przygotować polewę: masło roztapiamy z kakaem i polewamy ciasto.