mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Kruche listki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruchutkie, jesienne ciasteczka z jabłkowym nadzieniem

Kruche listki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche listki z jabłkami

 

 

  • Nadzienie:
  • 2 średnie, kwaskowe jabłka
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • ok. 125 g cukru (w zależności od kwaśności jabłek)
  • 1 jajko (rozdzielone)

Sposób przygotowania:

Kruche listki z jabłkami
Ciasto: Margarynę siekam z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam gładkie ciasto. Ciasto owijam folią i wstawiam do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie wycinam z papieru formy w kształcie liści-3 lub 4. Nadzienie: Jabłka obieram i ścieram na tarce, mieszam z resztą składników (oprócz jajka). Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z jabłkami. Schłodzone ciasto dzielę, najlepiej na tyle części, ile ma być podwójnych listków (czyli 3 części). Każdą z tych części osobno wałkuję na placek grubości około pół centymetra i wykrawam od formy kształty liści, pamiętając o tym , żeby zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z ogonkiem. Na środek listków z ogonkami nakładam nadzienie, przykrywam listkami bez ogonków i dokładnie dociskam brzegi. Na górnej powierzchni robię płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Wierzch smaruję żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piekę w temperaturze 200 st.C. przez około 25 minut.
Kruche listki z jabłkami
Mąkę pszenną przesypuję do miski i siekam z zimnym masłem
Kruche listki z jabłkami
Starte jabłka mieszam z bułką tartą, cukrem i rodzynkami
Kruche listki z jabłkami
Na liścia wykrojonego z ciasta nakładam nadzienie jabłkowe
Kruche listki z jabłkami
Przykrywam drugim liściem, robię nacięcia płytkie nożem