Sposób przygotowania:
Kruche listki z jabłkami
Ciasto: Margarynę siekam z mąką, dodaję resztę składników i zagniatam gładkie ciasto. Ciasto owijam folią i wstawiam do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie wycinam z papieru formy w kształcie liści-3 lub 4. Nadzienie: Jabłka obieram i ścieram na tarce, mieszam z resztą składników (oprócz jajka). Białko ubijam na sztywną pianę i mieszam z jabłkami. Schłodzone ciasto dzielę, najlepiej na tyle części, ile ma być podwójnych listków (czyli 3 części). Każdą z tych części osobno wałkuję na placek grubości około pół centymetra i wykrawam od formy kształty liści, pamiętając o tym , żeby zawsze wykonać dwa identyczne liście, ale tylko jeden z ogonkiem. Na środek listków z ogonkami nakładam nadzienie, przykrywam listkami bez ogonków i dokładnie dociskam brzegi. Na górnej powierzchni robię płytkie nacięcia, podobne do nerwów liścia. Wierzch smaruję żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Piekę w temperaturze 200 st.C. przez około 25 minut.



