jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kruchy tort krakowski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kruchy tort krakowski polecany na większe uroczystości

Kruchy tort krakowski

Składniki:

Kruchy tort krakowski

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 12 dag zmielonych migdałów
  • 4 żółtka - ugotowane na twardo
  • 12 dag cukru pudru
  • 1/2 laski utłuczonej na proszek wanilii
  • KREM DO PRZEŁOŻENIA:
  • 4 białka
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag marmolady brzoskwiniowej
  • WIERZCH I BOKI TORTU:
  • 20 dag cukru pudru
  • 12 dag marmolady brzoskwiniowej
  • 1 łyżka soku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Kruchy tort krakowski
CIASTO: Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść kruche ciasto. Przygotować tortownicę. Z ciasta upiec w tortownicy 4- 5 cienkich krążków. Powinny być lekko złote.KREM DO PRZEŁOŻENIA: Białka ubić na pianę z cukrem pudrem. Do piany dodać marmoladę. Ucierać masę, aż do uzyskania pulchnego kremu. Kremem smarować cienko krążki ciasta i składać je formując tort.WIERZCH I BOKI TORTU: Całość smarować masą utartą z cukrem pudrem, marmoladą i sokiem cytrynowym.