SUPERPRZEPIS

Kruchy z truskawkami i kruszonką

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kruchy z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (2)

To jedno z tych ciast, do których mam słabość:). Bo jak tu nie lubić zapieczonych owoców pod chrupiącą kruszonką.

Składniki:

Kruchy z truskawkami i kruszonką

CIASTO KRUCHE

  • Blaszka 30x 25 cm

 

  • 300 gram mąki,
  • 80 gram cukru pudru,
  • 170 gram masła,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 duże żółtka,

KRUSZONKA;

  • 150 gram mąki,
  • 70 gram cukru kryształu,
  • 80 gram masła

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Kruchy z truskawkami i kruszonką

ETAP 1

Kruchy z truskawkami i kruszonką
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.

ETAP 2

Kruchy z truskawkami i kruszonką
Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę formując około 1 cm brzegi wokół.

Gotowe ciasto wałkujemy na rozmiar nieco większy niż blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę formując około 1 cm brzegi wokół.

ETAP 3

Kruchy z truskawkami i kruszonką
Wyłożone ciasto posypujemy delikatnie kaszą manna

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą (wchłonie ona nadmiar soku z owoców).

ETAP 4

Kruchy z truskawkami i kruszonką
Na kaszę wykładamy równą warstwę truskawek

Na kaszę wykładamy równą warstwę truskawek (dodatkowo można je oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną, która także pochłonie część soku).

ETAP 5

Kruchy z truskawkami i kruszonką
Gotową kruszonkę wykładamy na truskawki.

Następnie przygotowujemy kruszonkę. Jej składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy w dłoniach do uzyskania grudek. Gotową kruszonkę wykładamy na truskawki.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w 180°C. Upieczone studzimy. Przed podaniem oprószmy delikatnie cukrem pudrem.