Sposób przygotowania:
Krupnik cebulowy
Do 4 litrowego garnka wkładamy,umyte udka,obraną marchewkę i pietruszkę,seler,por,zalewamy wodą i gotujemy rosół na wolnym ogniu.Kiedy się zagotuje doprawiamy solą i pieprzem.Po godzinie gotowania dodajemy kasze i przypaloną na gazie połowę cebuli,gotujemy 40 minut.Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.Z rosołu wyciągamy seler,pietruszkę,por ,marchewkę i cebulę.marchewkę kroimy i z powrotem dodajemy do zupy.Dodajemy ziemniaki.W tym czasie obieramy cebulę,kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle do całkowitej miękkości,kiedy będzie się rumienić podlać trochę rosołem i dalej dusić,na koniec dodać mąkę szybko zamieszać lekko jeszcze podsmażyć i wszystko dodać do zupy.Wszystko doprawiamy magi,solą i pieprzem,dodajemy posiekany koperek i odstawiamy:)
edytaha