Sposób przygotowania:
Krupnik II
Z warzyw gotujemy wywar. Marchewkę kroimy w plasterki.
warzywa muszą być miękkie!
Kiedy jest gotowe-pora wyjmujemy a z selera i pietruszki robimy mus- możemy tez po prostu dokładnie je ugnieść.
dodajemy z powrotem do zupy.
wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaczki i kaszę.
Gotujemy do miękkości.
Przyprawiamy sola, pieprzem i lubczykiem. ( 1 szczypta suszonego lub 2 łyżki w płynie).
Aby krupniczek nabrał apetycznego kolorku możemy w trakcie gotowania wrzucic na chwilkę 1 suchą łuske cebuli lub wsypać troszeczkę mielonej kurkumy-dokładnie tyle ile sie zmiesci na samym czubeczku trzonka łyżeczki do herbaty. Jeśli dodacie wiecej zuba będzie pomarańczowa :)
Na sam koniec wsypujemy poszatkowaną drobniutko natke pietruszki.
Gotujemy jeszcze 5 minut.
Polecam.
Smacznego!!!
warzywa muszą być miękkie!
Kiedy jest gotowe-pora wyjmujemy a z selera i pietruszki robimy mus- możemy tez po prostu dokładnie je ugnieść.
dodajemy z powrotem do zupy.
wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaczki i kaszę.
Gotujemy do miękkości.
Przyprawiamy sola, pieprzem i lubczykiem. ( 1 szczypta suszonego lub 2 łyżki w płynie).
Aby krupniczek nabrał apetycznego kolorku możemy w trakcie gotowania wrzucic na chwilkę 1 suchą łuske cebuli lub wsypać troszeczkę mielonej kurkumy-dokładnie tyle ile sie zmiesci na samym czubeczku trzonka łyżeczki do herbaty. Jeśli dodacie wiecej zuba będzie pomarańczowa :)
Na sam koniec wsypujemy poszatkowaną drobniutko natke pietruszki.
Gotujemy jeszcze 5 minut.
Polecam.
Smacznego!!!