Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Krupnik jaglany z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniale rozgrzewająca zupka, idealna na chłodne dni, kolorami zachęca dzieci.

Krupnik jaglany z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik jaglany z papryką

 

Sposób przygotowania:

Krupnik jaglany z papryką
Ogony myjemy pod bieżącą wodą, po czym zalewamy ok 3 litrami wody, dodajemy ziele i liść laurowy, solimy i gotujemy ok 30 min. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i wrzucamy w całości do zupy. Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem, odcedzamy i odparowujemy na suchej patelni. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obgotowane ogony wyjmujemy, dodajemy ziemniaki, pokrojone warzywa (bez papryki) i całą cebulę. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy odparowaną kaszę, pokrojoną paprykę, obrane mięso z ogonów i gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekana natkę pietruszki.
Krupnik jaglany z papryką
Etap 1 kaszę parzymy i odparowujemy na suchej patelni
Krupnik jaglany z papryką
Etap 2 ogony wyjmujemy z wywaru i obieramy mięso
Krupnik jaglany z papryką
Etap 3 paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę
Krupnik jaglany z papryką
Etap 4 do gotujących się ziemniaków dodajemy kaszę i paprykę