Sposób przygotowania:
Krupnik jaglany z papryką
Ogony myjemy pod bieżącą wodą, po czym zalewamy ok 3 litrami wody, dodajemy ziele i liść laurowy, solimy i gotujemy ok 30 min. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i wrzucamy w całości do zupy. Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem, odcedzamy i odparowujemy na suchej patelni. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obgotowane ogony wyjmujemy, dodajemy ziemniaki, pokrojone warzywa (bez papryki) i całą cebulę. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy odparowaną kaszę, pokrojoną paprykę, obrane mięso z ogonów i gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekana natkę pietruszki.