Sposób przygotowania:
Krupnik jęczmienny
Umyte mięso pokrajać, oddzielić kości, które zalewamy
wodą, solimy i gotujemy. Do wrzątku wrzucić mięso i dokładnie wypłukaną kaszę oraz grzyby, gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Warzywa umyć, obrać, opłukać, utrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy. Po kilkunastu minutach włożyć ziemniaki pokrajane w kostkę. Wyjąć z zupy kości, doprawić mlekiem
w proszku i śmietaną. Posypać koperkiem lub nacią pietruszki i przyprawić do smaku solą.
wodą, solimy i gotujemy. Do wrzątku wrzucić mięso i dokładnie wypłukaną kaszę oraz grzyby, gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Warzywa umyć, obrać, opłukać, utrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do zupy. Po kilkunastu minutach włożyć ziemniaki pokrajane w kostkę. Wyjąć z zupy kości, doprawić mlekiem
w proszku i śmietaną. Posypać koperkiem lub nacią pietruszki i przyprawić do smaku solą.