BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krupnik na mięsie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj ugotowałam krupnik z dodatkiem jarzyn, mięsa oraz różnych przypraw. Krupnik bardzo syty i smaczny.

Krupnik na mięsie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik na mięsie

 

  • mięso na rosół około 600 g, (skrzydełka drobiowe, rosołowe indycze, udka, kości wieprzowe itp.)
  • liście laurowe 2,
  • ziele angielskie 3 -4 ziarenka,
  • marchewki 2,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • ziemniaki 3 -4 szt,
  • kasza jęczmienna 2 woreczki, (dałam tylko 1,5 woreczka po ugotowaniu)
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • przyprawa w płynie,

Sposób przygotowania:

Krupnik na mięsie
Mięso mieszane (jakie mamy w lodówce)umyć włożyć do garnka, zalać wodą (ok. 1,5 - 2 l) doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać obrane, opłukane jarzyny, listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować około 30 - 40 minut tak aby warzywa były miękkie.

Miękkie warzywa wyjąc i rozgnieśc widelcem, ponownie włożyć do zupy, dodać pokrojone opłukane ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków na małym gazie. Pod koniec gotowania dodać ugotowaną wcześniej kaszę.

Całość gotować ok. 10 minut, doprawiając do smaku ulubionymi przyprawami.
Krupnik na mięsie
Opłukane ,oczyszczone mięso,zalewamy wodą i gotujemy razem z jarzyną
Krupnik na mięsie
W czasie gotowania miekką już jarzyne wyjmujemy i rozgniatamy widelcem
Krupnik na mięsie
Woreczki kaszy gotujemy a następnie wkładamy do gotującej zupy
Krupnik na mięsie
Pod koniec gotowania dokładamy obrane , opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki