Sposób przygotowania:
Krupnik z opieńkami
Łopatkę kroimy w kostkę, obsmażamy szybko na oleju, zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy obrane i umyta warzywa (oprócz pora i ziemniaków) i przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. Gotujemy około 30 minut. Opieńki moczymy w ciepłej osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i blanszujemy przez 2-3 minuty we wrzątku- odcedzamy Po tym czasie wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i opłukaną kaszę. Dodajemy grzyby ( można je pokroić w paski),czosnek i pokrojony w talarki por. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, w zależności od gatunku ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku.
edytaha
reanja
Edytko opieńki smakują trochę inaczej i moim zdaniem nadają lekko kwaskowatą nute, dla mnie pycha:)
izabela11111
reanja
dziękuję:)