reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Krupnik z opieńkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gęsty, treściwy i pyszny krupnik- właściwie wystarczyłby na obiad,

Krupnik z opieńkami

Składniki:

Krupnik z opieńkami

 

  • 300 g chudej łopatki wieprzowej

 

  • 200 g opieńki miodowej

 

 

 

  • 2 marchewki

 

  • pietruszka

 

  • 1/4 selera

 

 

 

 

 

 

  • sól, pieprz i suszony czosnek do smaku

Sposób przygotowania:

Krupnik z opieńkami
Łopatkę kroimy w kostkę, obsmażamy szybko na oleju, zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy obrane i umyta warzywa (oprócz pora i ziemniaków) i przyprawy- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. Gotujemy około 30 minut. Opieńki moczymy w ciepłej osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i blanszujemy przez 2-3 minuty we wrzątku- odcedzamy Po tym czasie wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i opłukaną kaszę. Dodajemy grzyby ( można je pokroić w paski),czosnek i pokrojony w talarki por. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 10-15 minut, w zależności od gatunku ziemniaków. Pod koniec wlewamy zahartowaną śmietanę i doprawiamy do smaku.