edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Minimum składników, maksimum smaku - pożywna, pachnąca wędzonką zupa na chłodne dni.

Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach
Kaszę opłukałam na sicie pod bieżącą wodą. Skrzydełka zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam osączoną kaszę, ziele angielskie i liść laurowy. Posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do momentu, aż kasza zaczęła się rozklejać. Ziemniaki i włoszczyznę obrałam, umyłam. Ziemniaki pokroiłam kostkę, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora posiekałam. Warzywa dodałam do rondla, gotowałam do miękkości ziemniaków. Doprawiłam pieprzem i jeszcze solą.
Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach
Mięso doprowadziłam do wrzenia i dodałam kaszę.
Krupnik z pęczaku na wędzonych skrzydełkach
Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.