Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruszaniec brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezwykle kruche i pyszne ciasto.Mąka krupczatka sprawia ,że ciasto jest delikatne w smaku.Takie ciasto możemy upiec z dowolnymi świeżymi owocami.Polecam do popołudniowej kawy.

Kruszaniec brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruszaniec brzoskwiniowy

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Kruszaniec brzoskwiniowy
1.Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części,do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. 2.Jedną część jasnego ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Następnie następnie na ciasto jasne rozkruszamy ciasto ciemne,na ciasto ciemne układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie (dokładnie odsączone i osuszone z zalewy ) . 3.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.Pianę wykładamy na brzoskwinie,na koniec kruszymy drugą część jasnego ciasta. 4.Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 5.Upieczone ciasto studzimy,kroimy i podajemy. Rady:Szklanki użyłam o pojemności 250 ml. Ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych świeżych owoców.
Kruszaniec brzoskwiniowy
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Kruszaniec brzoskwiniowy
Ciasto wykłądamy do blaszki z brzoskwiniami.
Kruszaniec brzoskwiniowy
Następnie wykładamy piane i pozostałe ciasto.
Kruszaniec brzoskwiniowy
Ciasto pieczemy do zrumienienia około 45 minut.